BMI kalkulátor

A BMI csak egy része az igazságnak

A testtömeg index hatékony eszköz a soványság vagy a túlsúly megállapításában, de megvannak a maga korlátjai. Tekintve, hogy a BMI csak a súlyt és a magasságot veszi alapul, a képlet az atletikus alkatú, rendszeresen sportoló embereket – akik komolyabb izomtömeggel rendelkeznek – rendszerint túlsúlyosnak ítéli. Ez abból adódik, hogy nem tudja kiszámolni az arányokat a test szöveti összetételét illetően.
Igazán pontos képet a több pontot vizsgáló testanalízis ad, amely a magasság, a kor és nem alapján kiszámolja, hogy a test hány százalékát teszi ki zsír, testvíz, illetve izom, majd ezek alapján állapíthatjuk meg a problémás pontokat. Megmutatja a zsigeri zsír arányát is, mely a legtöbb betegség kockázatát növeli.

BMI Testsúlyosztályozás
< 16 súlyosan sovány
16 – 17 mérsékelten sovány
17 – 18,5 enyhén sovány
18,5 – 25 normális testsúly
25 – 30 túlsúlyos
30 – 35 I. fokú elhízás
35 – 40 II. fokú elhízás
≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

A felnőttekre vonatkozó táblázat gyermekekre nem használható, ugyanis a gyermekek testfelépítése folyamatosan változik. Egyértelmű BMI határok nem adhatók meg, helyette ún. percentilis táblázat segítségével történik az osztályozás.

ft
in
lbs
cm
kg


 

Kapcsolódó témák

Elhízás és megoldások Magyarországon

Magyarországon az elhízás népbetegség. A túlsúllyal küzdő férfiak és nők aránya a népesség közel 2/3 részét teszi ki. Kevés a mozgás, ugyanakkor jelentős a szénhidrát és kalóriabevitel a magyarok körében.


A kevés rostfogyasztás tünetei

Legtöbbünk rostszegényen táplálkozik, pedig hallhattuk már a szakértőktől elégszer: a rostok elősegítik a megfelelő emésztést. Íme néhány további ok, amiért nem szabad elhanyagolni legalább napi 20-30 gramm bevitelét. A naponta fogyasztott élelmiszerek többnyire nem fedezik a megfelelő mennyiséget.